Tudi letos bodo poletno dogajanje v Piranu popestrili filmski večeri pod zvezdami. V Pastoralno kulturnem centru Georgios si bo vsako sredo zvečer v juliju in avgustu mogoče ogledati filme, ki vas bodo popeljali po znanih domačih ulicah, preko evropskih mest, pa vse tja do daljne Indije, Amerike in Rusije. VSTOPNINE NI! Projekcije filmov organizira Društvo meščanov mesta Piran, v sodelovanju z Župnijo Piran.

Anche quest'anno gli eventi estivi a Pirano verranno arricchiti con le serate di Cinema sotto le stelle nel Centro pastorale culturale Georgios. Ogni Mercoledí sera in luglio e agosto si potrá vedere i film che vi accompagneranno per le strade slovene, attraverso le cittá europee, fino all'America, India e Russia lontana. INGRESSO LIBERO! Le proiezioni di film sono organizzate dall'Associazione dei cittadini della cittá di Pirano, in collaborazione con la parrochia di Pirano.

This year's summer events in Piran will be enriched with movie nights - "Cinema under the stars". Every Wednesday evening in July and August, in the pastoral cultural center Georgios, you will be able to see movies that will take you to the home streets of Slovenia, through European cities to America, India e Russia. ADMISSION WILL BE FREE! The film screenings are organized by the Association of Citizens of Piran, in collaboration with the parish of Piran.

SPORED PREDSTAV/PROGRAMMA/PROGRAMME

JULIJ/LUGLIO/JULY


Dolžina: 96 min
Leto: 1977
Država: Slovenija
Režija: Jože Bevc
Igrajo: Janez Albreht, Maks Bajc, Ivo Barišič, Demeter Bitenc, Boris Cavazza, Mila Kačič

Štebe je vdovec in po poklicu voznik, ki ima pet sinov. Gospodinji jim Rozi.Fantje s svojimi malimi šalami in deškimi nagajivostmi spravljajo v obup vso malomeščansko sosesko. Zato jih zmerjajo z "gadi". Rozi kar naprej grozi, da jih bo zapustila in tudi končno odide na Dolenjsko. Prav takrat, ko Rozi odide, jo obišče nečakinja Meri, ki se v hišo celo vseli. Meri ne more nadomestiti Rozinih gospodinjskih sposobnosti. Za Meri se začne zanimati Štebetov prijatelj Tone. Toda Meri je vedno manj doma, o tem pa Tone nič ne ve. Štebetovi vedno bolj pogrešajo Rozi. Toda Tone Rozi pozna in uredi, da se vrne. Vsi so presrečni in tudi Meri razkrije svoja "skrivna pota": hodila je v šolo in tako postala voznica mestnega avtobusa. Eden najbolj uspešnih slovenskih filmov vseh časov. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 95 min
Leto: 2012
Država: Islandija
Režija: Baltasar Kormákur
Igrajo: Ólafur Darri Ólafsson, Jóhann G. Jóhannsson, Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir

Film opisuje »ikonični trenutek v zgodovini Islandije, ki se ga spomni vsak Islandec nad petintridesetim letom starosti«. Neke mrzle marčevske noči leta 1984 nekaj kilometrov od obale Vestmanskih otokov potone ribiška ladja. Preživi le en član posadke. Po šestih urah plavanja po ledenem oceanu doseže obalo, nato pa mora do domače vasi prehoditi še veliko polje lave. Čeprav se okoli njega mesece in mesece vrti truma mednarodnih strokovnjakov, ki vsi po vrsti vztrajajo, da brez nekakšnega posebnega daru tovrstne preizkušnje ne bi preživel nihče, se zdi, da je tihi in umirjeni ribič kljub vsemu le običajen človek z neuničljivo voljo po preživetju. Film, posnet po resničnih dogodkih, pripoveduje o islandskem ribiču, ki je leta 1984 čudežno preživel brodolom in zaradi svoje osupljive zmage nad naravo postal narodni heroj, simbol islandske vzdržljivosti, pa tudi velika znanstvena uganka. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 114 min
Leto: 2010
Država: Španija
Režija: Gerardo Olivares
Igrajo: Juan José Ballesta, Manuel Camacho, Sancho Gracia, Carlos Bardem, Alex Brendemühl, Eduardo Gómez

Sedemletni Marcos mora zapustiti dom in se odpraviti v Tiho dolino v gorovju Sierre Morene v Španiji. K sebi ga vzame modri starec, kozji pastir Atanasio, ki ga nauči veščin, potrebnih za preživetje v divjini – kurjenja ognja, zeliščarstva, lova, nastavljanja vab za zajce in ptice ter stika z volkovi. Da bi si lahko z njimi delila prostor, jih morata spoštovati. Marcos je srečen s starcem in v njunem jamskem brlogu se dobro počuti – dosti bolje kot doma, od koder ga je pregnala mačeha. Ravno ko Marcos naveže prvo prijateljstvo z volkovi, pa Atanasio zboli in napove, da bo šel nekam daleč stran. Marcos ostane sam v divjini naslednjih 12 let – njegova najboljša prijatelja sta beli dihur in volk po imenu Volkec, najpogostejše občutje pa svoboda. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 100 min
Leto: 2011
Država: Italija, Francija
Režija: Andrea Segre
Igrajo: Zhao Tao, Rade Šerbedžija, Marco Paolini, Roberto Citran, Giuseppe Battiston

Shun Li je nezakonita kitajska priseljenka, ujeta v zanko sumljive pogodbe z izkoriščevalskim delodajalcem. Ta ji obljublja, da se ji bo po odplačilu dolgov v Italiji lahko pridružil njen osemletni sin. Nekega dne je Shun Li iz tekstilne tovarne na obrobju Rima nenadoma premeščena v Chioggio, majhno mestece v Beneški laguni. V taverno, kjer zdaj dela kot natakarica, že dolga leta zahaja tudi Bepi (Šerbedžija), stari ribič, ki je v Italijo pred mnogimi leti prišel iz Jugoslavije. Med mlado priseljenko in Pesnikom, kot ribiča kličejo prijatelji, se kmalu splete nežno in krhko razmerje, ki vznemirja tako kitajske kot italijanske lokalne skupnosti. V prvem igranem celovečercu italijanskega dokumentarista Andree Segreja se skozi poetično srečanje dveh osamljenih duš razkrije tihi dialog med dvema kulturama, ki sta si različni, pa vendarle ne tako oddaljeni. Film, ki na izviren in tankočuten način osvetljuje perečo problematiko nezakonitih priseljencev, so na festivalu v Benetkah pospremili s stoječimi ovacijami. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 104 min
Leto: 2013
Država: Indija, Francija, Nemčija, ZDA
Režija: Ritesh Batra
Igrajo: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui, Denzil Smith, Bharati Achrekar, Nakul Vaid

Po ulicah Mumbaja hitijo raznašalci hrane, da bi delovnim možem dostavili kosila, ki so jih zanje ljubeče pripravile njihove žene. Legendarna mumbajska dostavljalska služba slovi po svoji nezmotljivosti, pa vendar se slastno kosilo, ki ga je mlada gospodinja Ila skuhala za svojega odtujenega moža, nekega dne znajde na mizi Sajaana, odljudnega računovodje tik pred upokojitvijo. Ila in Sajaan si začneta izmenjevati sporočila in medtem ko menažka s pismi potuje sem ter tja po kaotičnih ulicah velemesta, se med osamljenima dušama počasi rojeva nepričakovano prijateljstvo … Drobna dopisna romanca z ulic večmilijonske metropole nam razkrije, da lahko upanje včasih najdemo tam, kjer ga najmanj pričakujemo. Nagrada občinstva – Teden kritike, Cannes 2013. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


AVGUST/AGOSTO/AUGUST


Dolžina: 114 min
Leto: 2014
Država: ZDA
Režija: Laura Poitras
Igrajo: Edward Snowden, Glenn Greenwald, William Binney, Jacob Appelbaum, Ewen MacAskill, Jeremy Scahill, Julian Assange

Januarja leta 2013 je Laura Poitras že nekaj let snemala film o spornem delovanju ameriških obveščevalnih služb po 11. septembru, ko je začela prejemati kodirana elektronska sporočila. Pošiljatelj, ki se je predstavljal kot »Citizenfour«, je bi pripravljen razkriti sistematični in vsesplošni nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. Režiserko je izbral, ker je vedel, da je tudi sama že dolgo tarča vladnega nadzorovanja. Pet mesecev kasneje je Laura Poitras skupaj z novinarjem Glennom Greenwaldom odpotovala v Hongkong na prvo izmed mnogih srečanj s človekom, ki je svetu kasneje postal znan kot Edward Snowden. S seboj je prinesla kamero. Dokumentarni triler Citizenfour prikazuje, kako je Edward Snowden razkril množično in nezakonito poseganje v zasebnost ameriške Agencije za nacionalno varnost. O svojem telefonu, elektronski pošti, kreditni kartici in spletnem brskalniku ne boste nikoli več razmišljali na enak način. Oskar za najboljši dokumentarec. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 130 min
Leto: 2013
Država: Francija, Italija
Režija: Asghar Farhadi
Igrajo: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet, Elyes Aguis, Jeanne Jestin, Sabrina Ouazani

Ahmad se na prošnjo žene Marie iz Teherana vrne v Pariz, kjer naj bi uredila ločitvene dokumente. A tisto, kar naj bi bila zgolj formalnost ob zaključku štiriletnega ločitvenega postopka, kmalu pripelje do niza nepričakovanih razkritij, ki Ahmada proti njegovi volji znova povlečejo v ženino življenje. Film z oskarjem nagrajenega Asgharja Farhadija (Ločitev) je še ena intenzivna družinska drama, v kateri ni nič tako, kot se zdi na prvi pogled. Režiser v slogu napete detektivke raziskuje zapletene medčloveške odnose in razkriva relativnost resnice. Film je Bérénice Bejo (Umetnik) prinesel nagrado za najboljšo igralko v Cannesu. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 145 min
Leto: 2011
Država: Velika Britanija, ZDA
Režija: Kevin Macdonald
Igrajo: Bob Marley, Ziggy Marley, Cedella Marley, Rita Marley, Neville 'Bunny Wailer' Livington, Chris Blackwell

Bob Marley, glasbenik, revolucionar, legenda, pa tudi navdušen nogometaš, ljubimec, mož in oče enajstih otrok. Preko pogovorov s prijatelji, družinskimi člani in glasbenimi kolegi ter ob nizanju še nikoli videnih arhivskih posnetkov sledimo Marleyjevemu življenju od otroštva v siromašni jamajški vasici, kjer se je rodil kot sin osemnajstletne Jamajčanke in belega britanskega oficirja, prek prvih uspešnic s skupino The Wailers, njegovega vzpona med mednarodne superzvezde, političnega aktivizma, izgnanstva, bolezni, pa vse do zadnjih mesecev njegovega življenja, ki jih je preživel na bavarski kliniki. Edini film o Bobu Marleyju, ki ga je avtorizirala njegova družina, je ultimativni filmski dokument o življenju, delu in zapuščini enega najvplivnejših glasbenikov 20. stoletja. Oskarjevec Kevin Macdonald (Zadnji škotski kralj, Državniške igre) s pomočjo javnosti doslej neznanega gradiva in skozi pogovore s tistimi, ki so mu bili najbliže, naslika intimen portret človeka za legendo. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 124 min
Leto: 2010
Država: Rusija
Režija: Aleksej Popogrebski
Igrajo: Grigorij Dobrigin, Sergej Puskepalis, Igor Černevič

Nekoč pomembna raziskovalna postaja v arktičnem polarnem krogu je zdaj skoraj povsem opuščena. V njej živita le Sergej, izkušeni meteorolog, ki je tu preživel že vrsto let, ter mladi Pavel, ki je prišel nedavno, z željo po potešitvi pustolovskega duha. Kmalu naj bi ponju prišla ladja, da ju odpeljale domov. Sergej nanjo komaj čaka, saj bi se rad čim prej vrnil k ženi in otroku. Nekega dne, ko se odpravi na ribarjenje, se oglasi radijska postaja. Sporočilo, ki prinaša tragično novico, sprejme Pavel. Od takrat si tudi sam želi le eno – da bi se na obzorju čim prej pokazala ladja in ga razrešila dolžnosti, da Sergeju preda sporočilo. A kmalu zatem Sergej in Pavel prejmeta novo sporočilo – na ladjo bosta čakala še celo leto ... V psihološkem trilerju, umeščenem v ledeno puščavo ruske Arktike, silovito trčita dve generaciji in dva intimna, nasprotujoča si pogleda na prostor in čas, na izolacijo in preživetje. Prosta priredba dnevniških zapisov arktičnega raziskovalca N. V. Pinegina iz leta 1912. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.