Tudi letos bodo poletno dogajanje v Piranu popestrili filmski večeri pod zvezdami. V Pastoralno kulturnem centru Georgios si bo vsako sredo zvečer v juliju in avgustu mogoče ogledati filme, ki vas bodo očarali z nenavadnimi zgodbami, zgodovinskimi dogodki in aktualnim dogajanjem. VSTOPNINE NI! Projekcije filmov organizira Društvo meščanov mesta Piran, v sodelovanju z Župnijo Piran.

Anche quest'anno gli eventi estivi a Pirano verranno arricchiti con le serate di Cinema sotto le stelle nel Centro pastorale culturale Georgios. Ogni Mercoledí sera in luglio e agosto si potrá vedere i film che vi affascineranno con le storie insolite, eventi storici e avenimenti attuali. INGRESSO LIBERO! Le proiezioni di film sono organizzate dall'Associazione dei cittadini della cittá di Pirano, in collaborazione con la parrochia di Pirano.

This year's summer events in Piran will be enriched with movie nights - "Cinema under the stars". Every Wednesday evening in July and August, in the pastoral cultural center Georgios, you will be able to see movies that will fascinate you with the unusual stories, historical and current events. ADMISSION WILL BE FREE! The film screenings are organized by the Association of Citizens of Piran, in collaboration with the parish of Piran.

SPORED PREDSTAV/PROGRAMMA/PROGRAMME

JULIJ/LUGLIO/JULY


Dolžina: 45 min
Leto: 1995
Država: Slovenija
Režija: Tugo Štiglic
Igrajo: Zdravko Pleše, Boris Ostan, Roman Leskovic, Rudolfina Avšič, Vedran Cvetkovič

Dokumentarno-igrani film Vražji Tartini je nastal leta 1995 v produkciji RTV Slovenija in opisuje življenje piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija. Glavne vloge so odigrali Boris Ostan, Zdravko Pleše, Roman Leskovic, Ivan Gorenšek, Rudolfina Avšič, Vedran Cvetkovič in Goran Bogdanovski. Kustosinja Duška Žitko, ki se s Tartinijem ukvarja že skoraj trideset let, skladatelja opiše kot človeka sodobnega časa, ki se je v 18. stoletju uprl željam staršev in se odločil za svojo pot, se z vso vnemo posvetil glasbi in postal vrhunski violinist v Evropi, učitelj, genij, a tako skromen, da se ni nikoli želel upodobiti. Njegova skromnost se kaže tudi v tem, da je nadarjene učence, ki niso imeli finančnih sredstev, poučeval brezplačno. Pred filmom bo pogovor z Zdravkom Plešetom. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 81 min
Leto: 2013
Država: Islandija, Nemčija, Norveška
Režija: Benedikt Erlingsson
Igrajo: Ingvar E. Sigurðsson, Charlotte Bøving, Steinn Ármann Magnússon, Helgi Björnsson, Kjartan Ragnarsson

Kolbeinn ljubi Sólveg in Sólveg ljubi Kolbeinna. A Kolbeinn ljubi tudi svojo dragoceno kobilo Gráno, ta pa je obsedena z vročekrvnim žrebcem Brúnom. Prihaja pomlad in vso vas zanima, kako se bo zgodba razpletla … Vernharður ljubi vodko in Jarpur ljubi Vernharðurja, svojega gospodarja. Na krovu ruske ribiške ladje je mož po imenu Gengis, ki nima vodke, všeč pa so mu konji, kakršen je Jarpur. To se ne bo dobro izteklo … Grímurju so pri srcu stare jahalne poti, Egill pa ima raje ograje iz bodeče žice. Grímur ima konja in par klešč, Egill pa traktor. To se ne more dobro končati … Jóhanna ljubi Rauðko, svojo kobilo, a Rauðka ljubi svobodo. V travi ob osamljeni počitniški hišici leži ranjen star mož. Ta zgodba bi lahko imela srečen konec … Juan Camillo ima rad pustolovščine, a stari Rdečko je utrujen in hoče počitek. Kako se bo to izteklo? Vse zgodbe se povežejo nekega jesenskega dne na veliki vaški zabavi. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 94 min
Leto: 2015
Država: Turčija, Francija, Nemčija
Režija: Deniz Gamze Ergüven
Igrajo: Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit Işcan, Tuğba Sunguroğlu

Začetek poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole zaigrajo s skupino fantov. Nedolžna igra v očeh vaških varuhov morale hitro preraste v spolni škandal. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti; družinski dom postaja iz dneva v dan bolj podoben zaporu, šolsko delo zamenjajo učne ure iz gospodinjstva, začne se dogovarjanje porok. Toda v sestrah tli neustavljiva sla po svobodi in vsaka na svoj način se borijo proti omejitvam, ki jim jih nalaga družba. Prvenec mlade turške režiserke Deniz Gamze Ergüven je navdihujoča zgodba o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 87 min
Leto: 2014
Država: Norveška
Režija: Grethe Bøe-Waal
Igrajo: Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike, Line Verndal

Trinajstletna Julia in osemletna dvojčka Ida in Sindre so otroci iz vojaške družine, ki se morajo preseliti v novo mesto. Prilagajanje na novo okolje je težko, in ko se Sindre zaplete v pretep na šolskem dvorišču, dvojčka zbežita do bližnjega vojaškega oporišča, Julia pa jima sledi. V želji, da bi ponovno videli očeta, ki je na misiji, se splazijo v helikopter, ki naj bi letel v njegovo bazo. Ko helikopter pristane in se otroci skrivoma izkrcajo, pa se zavejo, da je nekaj narobe. Prepozno! Helikopter vzleti brez njih, sami ostanejo na neposeljenem arktičnem otoku! V ostri polarni zimi, z majhno zalogo hrane, v koči, obkoljeni z divjimi živalmi, morajo v svet poslati sporočilo, kje so, sicer ne bodo preživeli. Boj za preživetje in vrnitev domov postajata vsak dan težavnejša, vendar se otroci hitro učijo, kako se spopasti z izzivi. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


AVGUST/AGOSTO/AUGUST


Dolžina: 97 min
Leto: 2012
Država: Savdska Arabija, Nemčija
Režija: Haifaa Al-Mansour
Igrajo: Brad Douriff, Harry Dean Stanton, John Huston, Ned Beatyy

Desetletna Vadžda živi v Savdski Arabiji. Rada posluša ljubezenske pesmi, nosi allstarke, si lakira nohte na nogah, želi se voziti s kolesom in ne mara nositi tančice. Na žalost pa je večina naštetega v muslimanski družbi za deklice prepovedana. Vadžda je uporniška in trmasta. Na vsak način želi premagati prijatelja Abdulaha v tekmi s kolesom – in zato seveda potrebuje kolo! Ko mama zavrne njeno prošnjo, se zbiranja denarja loti sama. Za novo zeleno kolo je pripravljena storiti vse – tudi sodelovati na nagradnem tekmovanju v znanju in recitiranju Korana, čeprav sta ji šola in učenje sicer zadnja skrb. Naloga vsekakor ni lahka, a Vadžda je odločena uresničiti svoje želje in se tako boriti proti nazadnjaškim pravilom družbe, v kateri odrašča. Zeleno kolo je prvi celovečerni film ženske avtorice iz Savdske Arabije. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 110 min
Leto: 2015
Država: ZDA, Avstrija
Režija: Friedrich Moser
Igrajo: William Binney, Thomas Drake, Edward Loomis

Film Citizenfour nam je pokazal, kako je Edward Snowden razkril množični in nezakoniti nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. A naj se je zdela novica še tako srhljiva, so nas skušali prepričati, da sta vsesplošni nadzor in poseganje v zasebnost cena, ki jo moramo plačati za svojo varnost. Kriptolog in varnostni izvedenec Bill Binney odločno izpodbija to domnevo in trdi, da obstaja učinkovit sistem, ki lahko zagotovi varnost, ne da bi ogrožal naše državljanske svoboščine. Po besedah človeka, ki je bil več let eden vodilnih analitikov pri Agenciji za nacionalno varnost, bi lahko program ThinThread, ki ga je razvil s sodelavci, izsledil teroristične aktivnosti in tako preprečil napade. Dobri državljan je dokumentarni triler o žvižgaškem predhodniku Edwarda Snowdena Billu Binneyju, ki je prepričan, da sta svoboda in demokracija nezdružljivi z množičnim nadzorom ter razgalja skorumpirane organizacije, ki trdijo drugače. »Kot ameriški državljan sem prepričan, da potrebujemo politične spremembe v zvezi z delovanjem obveščevalnih služb. Ne gre za tehnologijo, temveč za načela. Ob analogni komunikaciji je bil v veljavi zakon, ki je narekoval kazni za nedovoljeno odpiranje ovojnic. Tukaj potrebujemo enake ukrepe. Potrebujemo nadzor.« (Friedrich Moser) V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 93 min
Leto: 2015
Država: Islandija, Danska
Režija: Grímur Hákonarson
Igrajo: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving, Gunnar Jónsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorleifur Einarsson, Jon Benonysson

V odročni vasici sredi prostranih islandskih planjav dva trmasta brata predano skrbita vsak za svojo čredo ovac plemenitega porekla in skladnih proporcev. Kiddi in Gummi živita drug ob drugem, a že štiri desetletja nista spregovorila niti besede. Potem pa Kiddijevo čredo prizadene nalezljiva bolezen, zaradi katere inšpekcija odredi odstrel vseh ovc v dolini. Zmagovalec canske sekcije Posebni pogled in lanskoletnega Liffa je nežna, z zadržanim humorjem in globoko naklonjenostjo do podeželskega življa prežeta drama o odtujenih bratih, ki združita moči, da bi rešila tisto najpomembnejše. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 98 min
Leto: 2014
Država: Nemčija
Režija: Christian Petzold
Igrajo: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf

Junij leta 1945. Nelly Lenz, ki se je iz koncentracijskega taborišča vrnila s hudo iznakaženim obrazom, po rekonstrukcijski operaciji začne iskati ljubezen svojega življenja, moža Johnnyja. Ta živi v prepričanju, da njegova žena – tako kot vsa njena družina – ni preživela holokavsta. Ko ga Nelly končno izsledi, Johnny v njej ne vidi nič več kot žensko, ki je čudno podobna njegovi mrtvi soprogi. Predlaga ji, da bi prevzela njeno identiteto in mu tako pomagala do družinske zapuščine. Nelly, ki hoče vedeti, ali jo je Johnny resnično ljubil ali pa je bil prav on tisti, ki jo je izdal nacistom, tako postane svoja lastna dvojnica. Psihološka drama, postavljena med ruševine Berlina leta 1945, je zgodba o ženski, ki trmasto verjame, da lahko ljubezen preživi grozote vojne. Triler noir s pridihom Vrtoglavice je posnel Christian Petzold, eden največjih mojstrov t. i. berlinske šole. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.


Dolžina: 108 min
Leto: 2016
Država: Italija, Francija
Režija: Gianfranco Rosi
Igrajo: Samuele Pucillo, Mattias Cucina, Samuele Caruana, Pietro Bartolo

Dvanajstletni Samuele živi na otoku sredi morja. Hodi v šolo in strelja s svojo fračo. Rad se igra na kopnem, čeprav vse okoli njega diši po morju ter šepeta o možeh, ženah in otrocih, ki plujejo po njem, da bi dosegli obalo njegovega otoka. To ni običajen otok. Lampedusa je simbolna meja Evrope, ki jo že dve desetletji prečka na tisoče migrantov v iskanju svobode. Otok površine dvajsetih kvadratnih kilometrov je sedemdeset navtičnih milj oddaljen od afriške in sto dvajset od sicilske obale. V zadnjih dvajsetih letih je na obalah Lampeduse pristalo prek štiristo tisoč migrantov. Ocenjujejo, da jih je petnajst tisoč izgubilo življenje med nevarno plovbo. Večkrat nagrajeni dokumentarist Gianfranco Rosi je leto dni preživel na otoku Lampedusa, da bi begunsko krizo osvetlil iz nove perspektive, skozi oči majhne otoške skupnosti, in opozoril, da humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, pač pa za mnoge vsakdanja realnost in trajno spremenjen način življenja. Zlati medved za najboljši film letošnjega Berlinala. V primeru slabega vremena bo projekcija v dvorani PKC Georgios.