Restavracije v Piranu

Piran je majhno obmorsko mestece, ki na prvi pogled deluje zaspano, utrujeno, pozabljeno in nekako odveč. Demografsko je zelo raznoliko, veliko je novodobnejših priseljencev z juga, domačinov je zelo malo, pa še ti so na poti na bližnje pokopališče. Tistih nekaj vitalnejših se preživlja z gostinsko dejavnostjo, ki sledi vsaj v grobem morski lokalni kulinarični tradiciji, kar je številnim gostom iz mondenega, zbetoniranega in arhitekturno dolgočasnega Portoroža zelo všeč. Prednjačijo seveda Italijanski gosti vsled česar je v tamkajšnem kulinaričnem repertoarju kar precej predjedi in glavnih jedi blizu okusu in prehranjevalnim navadam slednjih. Da ne omenjamo zelo visokih cen (kilo divjega brancina se giblje med 100 150 EVRI…)
Sicer so restavracije ob večerih polno zasedene, je se dolgo, pije počasi, zabava se in druži do poznih nočnih ur. Na rivi naštejemo kar sedem restavracij, med njim kar nekaj takih s petimi zvezdicami. Gostinci si manejo roke, stanovalci nad restavracijami slabo spijo ali pa zaspijo šele proti jutru, ko tudi najbolj vztajni gostje scagajo, domača mladina pa ima vsaj v tem poletnem času občutek, da se okoli njih dogaja življenje in da je ona sama del nekega širšega uživanja , ki kakor virus zadane in okuži to zaspano, sicer dolgočasno in podnevi kot izumrlo obmorsko mestece.

About

Comments are closed.