Vzorci parketa v staromeščanskem Piranskem stanovanju

Izbira tlorisne postavitve tal je zelo pomemben korak pri načrtovanju prenove. Ima nevede velik vpliv na to, kako velik lahko izgleda prostor, ter ima tudi vpliv na celoten pretok vašega doma. Morda boste zelo presenečeni nad tem, kako lahko spremenite izgled prostora preprosto s spreminjanjem smeri talne obloge.

Pri postavljanju trdih ploščic za tla, obstaja nekaj različnih možnosti. Od klasičnega ravnega polaganja do ekscentričnih mozaičnih parketov. Predvsem je pomembno, da si izberete takšna tla o katerih ste vedno sanjali, da bodo kar se da najbolje delovala v vašem prostoru. Tukaj je pregled nekaterih vrst polaganja parketa:

Ravni vzorec

Ta možnost postavitve je daleč najbolj priljubljena za današnjo montažo trdega lesa. Na splošno velja, da če ste se odločili za lesena tla, da se montirajo po vzorcu dolgih ravnih črt. Sedaj se morate odločiti, ali bodo tla položena paralelno ali pravokotno na vrata. Na splošno velja, da se za namestitev trdih tal odločite tako, da postavite parket pravokotno na vrata, kar omogoča, da vas linije tal kar “vabijo” v prostor. Vendar pa velikokrat velikost in oblika posamezne sobe / prostora, v katero bi položili trda tla, izgledata večja s takšno postavitvijo tal, ki poteka vzporedno z vrati. Ne glede na to, ali izberete ozek trak ali široko ploskev po meri, je pomembno, da se odločite kako boste postavili tla.

Trdni rdeči hrast – ravno polaganje tal – ter postavitev ravnega polaganja
Tla iz trdega lesa z naključnimi širinami vam omogočajo, da izberete razmerje med ozkimi ploščami in širokimi deskami. Ta tla so zelo prilagodljiva in lahko ponudijo bolj ruralno podobo in dajejo občutek tradicionalnosti. Sočasno polaganje širokih desk z bolj ozkimi deskami daje dinamičen izgled; noben prostor ne bo ne bo popolnoma enak drugemu. Priljubljenost polaganja naključne širine tal je narastla zaradi vzpona priljubljenosti polaganja trdih tla. Z naključno širino desk omogočimo mlinu, da ima manj odpadkov zaradi večje količine predelanega lesa v različnih velikih deskah. Če izberete parket, ki bo sestavljen iz naključnih širin desk iz trdega lesa, bo vaš dom izstopal.

Mešana širina – diagonalna postavitev

Namestitev trdih tal v diagonalni smeri, verjeli ali ne, je bila običajna za gospodinjstva. Danes nova “norma” določa postavljanje tal naravnost po dolžini sobe. Namestitev trdih tal po diagonali najboljše izgleda v velikih prostorih. Čeprav se najpogosteje uporablja kot 45 stopinj, to ni edina možnost. Nekateri lastniki stanovanj se odločijo, da bodo lesene deske nameščeni pod kotom 10 stopinj. Izbira rahlega kota za namestitev deske lahko pomaga pri izravnavanju linij sten, ki niso enake dolžine (kar je bolj pogosto, kot ne). Namestitev po diagonali pomaga pri iluziji bolj ravnih sten, ker ni talne obloge, ki bi potekala popolnoma vzporedno z njimi. Diagonalno talna obloga je tudi lepa možnost za vložke in lahko služi kot dekorativna žariščna točka v vsakem prostoru.

Najbolj priljubljeni vzorci parketov

Parketna tla so lesena tla v geometrijskih oblikah, nameščena v ponavljajočem se vzorcu. Najbolj priljubljen vzorec parketnega dna vseh časov naj bi bil vzorec Herringbone. Drugi vzorec, ki postaja vse bolj priljubljen v zadnjih letih zaradi njegovih strastnih linij, sodobne privlačnosti pa je Chevronov vzorec.

Herringbone vzorec

Vzorec je vzorec parketa, ki ga ustvarijo izmenične vrste talnih oblog. Središčna točka je videti kot cik-cak vzorec s konci enakih velikosti kosov, ki se prekrivajo ena za drugo. Vzorec kapljice je nastal šele v času rimskega cesarstva, ko so odkrili prednosti stabilnosti pri polaganju svojih opečnih cest v tem vzorcu. 50.000 kilometrov cest je bilo postavljenih v tem opečatnem vzorcu, ki je prišel v veljavo 500 pr.n.št. Čeprav je bil vzorec parketa Herringbone uporabljen tako v zunanjem delu hiše kot v notranjosti domov, je šele v 16. stoletju bil uporabljen kot izključno notranji tlorisni vzorec. Nekatera najstarejša lesena tla izvirajo iz 16. stoletja v Franciji in so bila v domu kraljeve družine. Vzorec je bil precej podoben vzorcu opečnih cest, ki so vodile v Rim. Obstaja pa tudi še veliko več različnih načinov oblikovanja, ki so možni s tem krasnim vzorcem parketnih tal. Danes ljudje eksperimentirajo z izmenično različnimi barvnimi desk, celo v naključnem izbruhu svetle barve nekje v mešanici. Z lesenim parketom je izbira barva neomejena in z vzorcem, ki je eleganten kot Herringbone, so možnosti omejene le z domišljijo. Talni trak v manjšem ali velikem obsegu prinaša čudovit dizajn; ta je brezčasna, klasična in lepo elegantna. Možnosti so omejene le z domišljijo. .

Chevron vzorec polaganja parketa

Chevron, podobno kot vzorec Herringbone, je sestavljen iz enakih lesenih talnih oblog in je postavljen pod kotom. Razlika med obema vzorcema je v tem kako se deske srečajo na sredini. Medtem, ko so kosi Herringbone vzorca pravokotne oblike, ki se med seboj prekrivajo (ustvarjanje cik-cak videza), imajo kosi vzorca Chevron kosti na koncih, ki se popolnoma ujemajo z deskami sosednje vrste, kar ustvarja ravno črto namesto vzorca cik-cak. Priljubljensot Chevron vzorca v zadnjem času narašča zaradi priljubljenosti sodobnega videza z dolgimi, čistimi, ravnimi črtami. Oba vzorca Herringbon in Chevron sta bila uporabljena v kraljevskih domovih, palačah in gradovih ter sta se v času renesanse razširila po Evropi. V Versaillesovi palači je znano, da ima samo eno sobo, ki nima postavljenega svojega zdaj znanega “parket de Versailles”, ki je kvadratni parket, in je narejen po meri za palačo; ta soba ima parket položen po vzorcu Chevron.

Če želite namestiti čudovit Chevron vzorec parketa, kjerkoli v vašem domu, ne glede na velikost, je to zagotovo nekaj, kar bo povsem spremenilo izgled prostora in dodalo pridih veličine in edinstvenega sloga.

Smer talnega dna

Večina sodobnih stanovanj je zgrajena s sistemom talne obloge, ki vključujejo lesene trame, ki se pritrdijo na hišne okvirje, s panojem na vrhu. Ker se vsak dom v določeni meri posede in je glavni gradbeni materiali običajno les, lahko pričakujete premik. Upoštevajoč to, je vedno priporočljivo namestiti trdne trdne talne obloge v nasprotni smeri, tako da so tirnice nameščene tako, da vaša tla pridobijo na stabilnosti. Če so lesena tla položena v isti smeri kot ograje za domove, lahko pričakujete, da se bodo talne obloge poravnale, vdale in celo sčasoma ločile.

Če ste tla nastavili tako, da so nameščena v isti smeri, kot se premikate, dodajte še eno plast vezane plošče, ki je položena pravokotno glede na vašo obstoječo podlago iz vezanega lesa. Dodatni sloj, dodan v vašo podlago, bo vašemu novemu trdemu parketu uspešno zagotovil vso podporo, ki jo potrebuje, ter vam omogočil svobodo izbire, da položite tla v kateri koli smeri, ki jo želite.

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.